Konferencia ajánló az eLitMed.hu-n

admin küldte be 2011. 03. 07., h - 17:19 időpontban
Az ElitMed hír illusztrációja

A 2011. március 11. és 12. között megtartandó "Pszichedelikumok a 21. századi kultúrában és gyógyításban" című konferenciánkra megjelent egy ajánló az eLitMed.hu-n.

A konferencia programja elérhető itt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Forrás: http://elitmed.hu/ilam/hirvilag/pszichedelikumok_a_gyogyitasban_kenyes_es_igeretes_7110/

Az utóbbi évtizedekben egyre biztatóbb eredmények születtek a Harvard, a Johns Hopkins, a NYU és az UCLA orvosi kutatólaboratóriumaiban a pszichedelikumok terápiás és hospice-felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban. A neurológusokat, pszichiátereket és pszichológusokat tömörítő hazai Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért első konferenciája a külföldi és a hazai eredményeket kívánja bemutatni a szakmai közönség számára.

A pszichedelikumokkal foglalkozó kutatások nem a 2000-es években kezdődtek, az ötvenes, hatvanas és hetvenes években több ezer tudományos publikáció született a pszichedelikus gyógyítás területén. A hatvanas években azonban a pszichedelikumok sajnálatos módon az orvosi kutatás-terápiás kontextusból kontrollálatlanul átkerültek a tömegfogyasztásba. A rekreációs szerhasználat ezen szerek abúzusát jelentette, amire a jogi válasz először a tömegfogyasztás, majd a terápiák, végül pedig a kutatások betiltása volt.

Magyar vonatkozása is van a pszichedelikumok hatvanas évekbeli kutatásának: az Országos Ideg-Elmegyógyintézet munkaközössége (Böszörményi Zoltán, Brunecker Györgyi, Szára István, Sai-Halász) 1956-tól kezdve triptaminszármazékokat vizsgált kísérleti pszichózist kiváltó hatásukat illetően. A munkacsoport több mint 600 kísérletet végzett el egészséges és beteg személyeken. A legismertebb kutató, Stanislav Grof is elismeréssel nyilatkozott a magyar szakmai csoportról:

Mára úgy tűnik, hogy a kutatások leállítása mind hazánkban, mind külföldon a "fürdővízzel kiöntött gyerek" esete volt. Annál is inkább, mivel nemrigiben vezető agykutatók-neurológusok nyíltan kifejezésre juttatták, hogy hatásosabb neuropszichofarmakológiai molekulacsoportokra lenne szükség az egyre növekvő depresszió és szorongás kezelésére. Természetesen ezen megoldással szemben is felmerültek kritikai hangok a pszichiáterek között. Ám az 50-60-70-es évek kutatásainak folytatása újrakezdése megindult és eredményei biztatóak, noha egyelőre viszonlyag kevéssé ismertek hazánkban. Sok a megalapozatlan hiedelem szakmai körökben is. A drogpolitikai frontvonalak mentén megítélt pszichedelikumok sokszor nehezítik a kérdés tudományos igényű megismerését. A veszélyek és a terápiás lehetőségek vonatkozásában is sok a nyitott kérdés.

A mostani neves kutatók között is találhatunk magyar szakembereket, például Frecska Ede pszichiáterprofesszor (DEOEC) nemzetközileg elismert szaktekintély a területen. A fiatalok közül pedig egyre többen választanak szakdolgozatuk témájául pszichedelikomokkal kapcsolatos vizsgálatokat.

A Budapesten március 11-12-én a Magyar Addiktológiai Társaság támogatásával megrendezendő konferencia nem feledkezik meg a veszélyekről sem, külön szekció foglalkozik addiktológiai és drogpolitikai vonatkozásról. A különféle pszichedelikumok pontos megítélése még sok-sok további kutatást igényel. John Halpern (Harvard) MDMA- kutatásai a PTSD kórképben bizonyultak előzetesen hatásosnak. Stanislav Grof LSD-s kutatási esetismertetései pedig súlyos pszichiátriai betegek esetében mutattak reményteli lehetőségeket. Ugyanakkor jól kontrollált addiktológiai kutatásokból ismerjük bizonyos pszichedelikumok súlyos veszélyeit is.

A hiánypótló konferencia előadói között az ismert hazai szakemberek közül megtaláljuk Frecska Edét, Demetrovics Zsoltot, Sümegi Andrást, Hoppál Mihályt, Klein Sándort és Rácz Józsefet is. Külön szekció biztosít majd lehetőséget a fiatalok számára. A konferencia teljes programja az alábbi linken érhető el: Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért - budapesti konferencia

Forrás: MTPK és eLitMed.hu (Brys Zoltán)

Kapcsolódó anyagok: